Markkinanäytelmä johdattaa vuoteen 1517

”Parahin markkinakansa! Täten julistettakoon näille markkinoille markkinarauha!” Markkinaväki kuuntelee pormestari Erik Jenssonin sanoja iloisen odotuksen vallassa. Taas on aika jättää hetkeksi arjen murheet taakse ja antautua riemukkaan markkinahumun pauloihin! Kaupanteon lomassa sitä voi myös nähdä yhtä ja toista mielenkiintoista: kieroja kirkonmiehiä, leikariesityksiä, mätäjärveläisen mystikon ja piispankäräjät… Tiedetään myös kertoa, että Turun linnalla valmistaudutaan jälleen tanskalaisten hyökkäykseen.

Tule mukaan aikamatkalle iloiseen, valoisaan ja jännittävään keskiaikaan vuoden 1517 Turkuun.

Keskiaikaisten markkinoiden suuri ulkoilmanäytelmä esitetään jokaisena markkinapäivänä 29.6.‒2.7.2017. Kohtaukset esitetään Markkinatorilla ja Kivisaunalla. Näytelmän ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet Emmi Louhivuori ja Kauno Takarautio. Markkinanäytelmä toteutetaan 85 harrastajanäyttelijän voimin.

 

Tutustu Markkinatorin näytelmän kohtauksiin

1. Markkinarauhan julistus

”Parahin markkinakansa! Täten julistettakoon näille markkinoille markkinarauha…” Toriväki kuuntelee pormestari Erik Jenssonin lukemaa markkinarauhan julistusta iloisen odotuksen vallassa. Myös kunnianarvoisa piispa Arvid Kurki on saapunut torille siunaamaan markkinat.

2. Lahjoitus

Kaniikki Martinus huijaa yksinkertaista Kuuppo-Kerttua lahjoittamaan perintöniittynsä Tuomiokirkolle. Kertun sukulaiset eivät ymmärrettävästi ilahdu lahjoituksesta ja kyseenalaistavat lahjakirjan lainvoimaisuuden. Myös piispa saapuu selvittämään asiaa.

3. Näkijä Agnes

Mätäjärveläinen Agnes näkee ihmeellisiä näkyjä. Mutta ovatko hänen näkynsä lähtoisin Jumalasta vai paholaisesta? Entä mitä kummalliset näyt tarkoittavat? Ovatko tanskalaiset taas hyökkäämässä Turkuun? Vai uhkaako kulkutauti tai koittaako nälkätalvi? Siinä riittää markkinaväellä pohdittavaa!

4. Lepra

Nuoret tanssivat torilla ja piirin keskellä tanssii kalastajan kaunis tytär Piritta. Tunnelma on kepeä ja iloinen, kunnes Pirittan niskassa huomataan outo läiskä. Pahat aavistukset osoittautuvat todeksi: kyseessä on lepra, tuo pelätty sairaus. Kaupunkilaiset vaativat Pirittan sulkemista Pyhän Yrjänän hospitaaliin.

5. Leikari-ilveily

”Tännepäin, tännepäin!”, raikuvat leikarien riemukkaat huudot torilla. Tänä vuonna leikarit esittävät oman tulkintansa Konstantinopolin piirityksestä. Luvassa muun muassa tykkivertailua ja miekkamättöä laulun ja huonon huumorin siivittäminä. ”Sitten alkoi taistelu, se oli karmea! Verta sekä suolia vain lensi kaaressa!”

6. Oikeudessa tavataan!

Kaupungin raati jakaa oikeutta raatihuoneen edustalla. Piikkiön kirkkoherraa, Maunun Kohmaa, syytetään miestaposta, korintekijä Aili ja kalamyyjä Saara syyttävät toisiaan mustelmille lyömisestä, jonka lisäksi Aili syyttää Saaraa lehmänsä luvattomasta lypsämisestä. Päivän päätteeksi käsitellään vielä mylläri Tarvo Hannunpoikaa vastaan esitetty vakava petossyyte.

7. Kiihkoilija

Näyttävä uskonnollinen kulkue saapuu torille. Kulkueen kärjessä kannetaan suurta Pyhän Yrjänän patsasta, jonka alttarin kunnostustöihin kaupungin porvaristo antaa rahalahjoituksia. Mutta voiko lahjoituksilla ja aneilla kuitenkaan ostaa syntien anteeksiantoa? Seppä Paavali Mikonpoika nousee rohkeasti vastustamaan anekauppaa ja kirkonmiesten moraalittomuutta.

8. Piispankäräjät

Kunnianarvoisa piispa Arvid on kutsunut koolle piispankäräjät käsittelemään Kuuppo-Kertun Tuomiokirkolle tekemän niittylahjoituksen lainvoimaisuutta. Kertun sukulaiset vaativat lahjakirjan mitätöimistä vedoten Kertun puutteelliseen ymmärryksen tasoon. Miten tapaus lopulta ratkeaa?

9. Puolustusvalmisteluja

Kiristyneet suhteet Tanskaan sekä huolestuttavat raportit joukkojen liikkeistä Itämerellä pakottavat Turun linnan varustautumaan tanskalaisten hyökkäykseen. Huovit keräävät kaupunkilaisilta muonaa ja muita puolustuksessa tarpeellisia varusteita. Toimeksianto ei kuitenkaan suju ongelmitta.

10. Turvapaikka

Kaniikki Martinus syyttää Näkijä Agnesta Pyhän Annan alttarin kynttilänjalan varkaudesta ja vielä pahempaa: noituudesta! Agnes on paennut dominikaanikonventin suojiin ja priori Henricus kieltäytyy luovuttamasta tätä kaniikin vaatimuksista huolimatta. Mistä tässä kaikessa on kysymys ja miksi priori suojelee neitoa, jota syytetään näin raskaista synneistä?

Tutustu Kivisaunan näytelmän kohtauksiin

1. Kivisaunan emäntä?

Kivisaunalla kuohuu! Kaikille neljälle pesijättärelle on luvattu paikka saunan emäntänä. Mutta voiko miesten lupauksiin luottaa, varsinkaan Turun kaupunkia johtavien? Kun uusi pesijätär saapuu mukanaan virallinen paperi, jossa on nimitys kivisaunan uudeksi emännäksi, syntyy kalabaliikki vailla vertaa!

2. Jumalasta seuraava

Markkina-ajan toimet keskeytyvät piispan ilmestyttyä yllättäen saunalle! Säikähdyksestä huolimatta kyseessä on aivan ystävällismielinen vierailu markkina-aikaan. Tosin huovit tuntuvat tuntevan Kivisaunan rutiinit piispaa paremmin… Hyvään aikaan arvon vieras poistuu, sillä luvassa on valistava keskustelu koon merkityksestä!

3. Toisen viikon neitsyt

Kala-Pieti eksyy ”vahingossa” saunalle. Portot tarjoavat auliisti apuaan ja pienen esittelykierroksen saunan tarjonnasta, kun vanhin ja kokenein sieppaa Pietin asiakkaakseen. Mutta miten käy, kun maksuvälineenä onkin kalaa ropojen sijasta? Ja onko uusi Kivisaunan emäntä sittenkään niin viaton kuin haluaisi olla?

4. Emäntää viedään

Turun kaupungin kirjuri, tuo porttoja yhdistävä yhteinen vihollinen, saapuu saunalle tärkeällä asialla. Heltyvätkö portot, vai saako kirjuri mitään muuta aikaan kuin lämmintä kättä? Päättyykö porttojen tarina yhteiseen isoon riitaan vai saadaanko Kivisaunalla aikaan onnellinen loppu?

 

Markkinanäytelmän työryhmä 2017

Emmi Louhivuori
Ohjaaja ja käsikirjoittaja (Markkinatori)

Kauno Takarautio
Ohjaaja ja käsikirjoittaja (Kivisauna)

Milona Suominen
Puvustaja

WarusSeppäin kilta
Lavastaja

Antti Juopperi
Tarpeistonhoitaja

Anna-Maija Ihander
Musiikin opettaja

Iina Rauha
Koreografi

FT Reima Välimäki
Historiallinen asiantuntija