Keskiajan Turku Tuomiokirkossa

Keskiajan Turku -tapahtumaa vietetään myös Turun tuomiokirkossa 29.6.–2.7.2017. Luvassa on runsaasti monipuolista ohjelmaa, kuten konsertteja, runoutta ja opastettuja kierroksia.

 

Opastuksissa tutuiksi Tuomiokirkko 1517 sekä Agricolan Turku

Keskiajan Turku -kaupunkitapahtuma tutustuttaa kesä-heinäkuun vaihteessa katedraaliin AD 1517 sekä Mikael Agricolan Turkuun.

Vuonna 1517 Turussa eletään keski-ajan levotonta loppuvaihetta. Maria Eerikintytär muistelee katedraalissaan merirosvojen ryöstöretkiä, pyhimyslegendoja ja piispa Hemmingin autuuttamisen juhlaa. Kalmarin unioni on hajoamassa ja uudet tuulet puhaltavat… Marja Routi opastaa Turun tuomiokirkon vuoteen 1517 noin tunnin mittaisilla kierroksilla torstaista sunnuntaihin 29.6.–2.7. klo 14.

Suomen reformaattorin ja kirjakielen isän Mikael Agricolan jalanjäljillä kuljetaan katedraalissa ja sen ympäristössä opastetulla Mikael Agricolan Turku -kävelykierroksella torstaina 29.6. ja perjantaina 30.6. klo 16–18. Agricolan elämäntarinan kautta tutustutaan myös muutoksiin, joita reformaatio toi kirkolliseen elämään. Agricolan Turkuun tutustuttavat matkailuoppaat Elina Maines ja Airi Forssell.  Kierroksen jälkeen voi osallistua illan hetkirukoukseen eli vesperiin Pyhän Hengen kappelissa Vähätorilla klo 18.

Lippuja sekä AD 1517- että Mikael Agricolan Turku -kierroksille voi ostaa ennakkoon Turun tuomiokirkon infosta. Lippujen hinta on 2 euroa.

 

Yhteisveisuulla laulavan reformaation ytimiin

Virret vievät uudistuneen uskon ytimiin Keskiajan Turku Tuomiokirkossa –tapahtuman Yhteisveisuussa Tuomiokirkon Pormestarin kuorissa torstaina 29.6. klo 15. ”Laulavan reformaation” hengessä veisataan virsiä aina keskiajalta tähän päivään.

Laulavista seurakuntalaisista koostuva ryhmä johdattaa laulamaan virsiä yhdessä, kukin äänellään muiden joukossa, ilman säestystä. Virsiä lauletaan muun muassa vuoden 1701 virsikirjasta ja virsien välissä kuullaan pieniä tiedollisia tarinoita. Virret juurruttivat reformaatiota suomalaisten mieliin.

”Me ’veisaamme reformaatiota’ ymmärtäen sen pieneksi osaksi pitkää kristillistä traditiota. Muistamme veisatessamme virren Lutheria vanhempaa historiaa”, kertoo yhteisveisaajien ryhmän puolesta Sirkka Ojanen.

”Kristillisen jumalanpalveluksen musiikin juuret ovat temppeli- ja synagogapalvelusten perinteissä. Psalmeja on laulettu jo alkukirkossa”, Ojanen muistuttaa.

Keskiajan Turku Tuomiokirkossa 29.6.–2.7. vie aikamatkalle reformaation alkuaikoihin. Yhteisveisuun lisäksi viikonloppu tarjoaa paljon muutakin mielenkiintoista. Iltakonsertit esittelevät kirkkomusiikin katolilaisia juuria, luterilaista reformaationajan musiikkia ja muun muassa juuri vuonna 1517 julkaistun nuottikokoelman.

Opastuskierroksilla perehdytään katedraaliin vuonna 1517. Kävelykierroksilla tutustutaan Mikael Agricolan elämään ja kaupunkiin, runotapahtumassa Agricolan runoihin ja ABC äänikirjassa teksteihin. Tapahtuma vie runoja ja musiikkia myös palvelutaloihin ja vanhainkoteihin.

 

Kaksi musiikkimatkaa keskiajan ja reformaation sävelmaailmaan

Keskiajan Turku Tuomiokirkossa tarjoaa kaksi syvällistä matkaa keskiajan lopun ja reformaation alun sävelmaailmaan Keskiajan Turku –kaupunkitapahtuman aluksi torstaina 29.6. ja perjantaina 30.6.

Klavikorditaiteilija Anna Maria McElwainin konsertissa torstaina 29.6. klo 19 matkustetaan 1500-luvun sävellysten matkassa eri puolille Eurooppaa. ”Paluu hiljaisuuteen” -konsertissa kuullaan musiikkia muun muassa italialaisen Andrea Anticon nuottikokoelmasta vuodelta 1517.

Jo 1300-luvulla tunnettu klavikordi ei ole ainoastaan maailman hiljaisin soitin, vaan sen sanotaan myös olleen Johann Sebastian Bachin lempisoitin. McElwain on yksi harvoja klavikordiin erikoistuneita muusikoita maailmassa ja Nordic Historical Keyboard Festivalin taiteellinen johtaja.

Lauluyhtye Camerata Aboensis nostaa konsertissaan ”Novum Gaudium” (Uusi ilo) perjantaina 30.6. klo 19 esiin paitsi musiikin katolilaisia juuria – gragoriaanista laulua ja moniäänistä messua Trenton käsikirjoituksesta 1400-luvulta – myös luterilaisen reformaation musiikkia muun muassa Lutherin luottosäveltäjä Johann Walterilta ja tuotteliaalta Michael Praetoriukselta.

Keskiaikapäivien musiikillisena välipalana harpisti Hilda Kunnola vie kelttiharpulla keskiaikaisen kansanmusiikin ja kirkkomusiikin tunnelmiin Tuomiokirkon Pormestarin kuorissa to–la 29.6.–1.7. klo 12.30.

 

Tästäs sielus herkut: Agricola tutuksi runojen kautta

Agricolan runot, julkaisut ja elämänvaiheet käyvät tutuiksi Keskiajan Turku Tuomiokirkossa –tapahtumassa 29.6.–2.7.

Suomen kirjakielen isää Mikael Agricolaa voidaan juhlia myös ensimmäisenä turkulaisena runoilijana. Agricolan runoja on muun muassa hänen kirkollisten kirjojensa alkupuheissa. Lisäksi hän käänsi ja mukaili runoja muista kielistä. Professori Kaisa Häkkinen on koonnut ja toimittanut Agricolan runollista tuotantoa Agricolan runokirjaan 2012.

Agricolan runoja kuullaan nyt Tästäs sielus herkut –runotapahtumassa Tuomiokirkon Tarkk’ampujan kappelissa perjantaina 30.6. klo 15.  70-vuotisjuhlaansa viettävän Turun Lausuntakerhon esityksen on ohjannut Maaret Perälä. Esitykseen on vapaa pääsy. Käsiohjelman hinnalla (5 €) tuetaan lasten koulunkäyntiä kehitysmaissa Lasten Pankin kautta.

Keskiajan Turku Tuomiokirkossa vie aikamatkalle Agricolan aikaan myös ABC äänikirja -tuokioissa to–la klo 13, Mikael Agricolan Turku –opastuskierroksella to ja pe klo 16–17.45 sekä Lukemisen constista -todistuksilla, joiden tekstin on vanhentanut professori Kaisa Häkkinen. Lukutaitotodistuksia jaetaan Tuomiokirkon edustalla to–pe 13–17 sekä la–su 13–15.

Keskiaikainen viikonloppu vie myös Agricolan aikaa aiemmaksi. Opastuskierroksilla perehdytään katedraaliin vuonna 1517. Iltakonsertit esittelevät kirkkomusiikin katolilaisia juuria, luterilaista reformaationajan musiikkia ja muun muassa juuri vuonna 1517 julkaistun nuottikokoelman.

Opastuskierrosten lippuja 2€ voi ostaa ennakkoon Tuomiokirkon infosta.

 

Keskiajan Turku Tuomiokirkossa on osa Reformaation merkkivuotta 2017 Turussa.

Katso Keskiajan Turku Tuomiokirkossa -tapahtuman koko ohjelma täällä.

 

Lisätiedot:

Minna Vesanto
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä
p. 040 3417201
minna.vesanto@evl.fi