Asiaa keskiajasta! – Keskiaikaisilla markkinoilla tänä vuonna aiempaa runsaammin asiaohjelmaa

Keskiaikaisilla markkinoilla 29.6.‒2.7.2017 on tarjolla laaja rautaisannos tietoa keskiajan historiasta monesta eri näkökulmasta. Luennot ja seminaarit Vanhan Raatihuoneen salissa sekä miniseminaari ja varustenäyttely Brinkkalan talossa tarjoavat vastapainoa markkinahulinalle ja keskiaikaisille huvituksille.

 

Torstaina 29.6. klo 12.00‒17.00 Turku Centre for Medieval and Early Modern Studiesin yleisöluennoilla käsitellään kuuden puhujan voimin, kuinka reformaation muutokset näkyivät tavallisen ihmisen elämässä keskiajalla. Luentojen jälkeen Turun Lausuntakerho esittää yleisölle Mikael Agricolan runoja. TUCEMEMSin seminaarin jälkeen klo 18.00 FT Eva Ahl-Waris kertoo ruotsinkielisellä luennollaan, mitä tapahtui Suomen keskiaikaisille luostareille reformaation jälkeen.

 

Perjantaina 30.6. klo 12.00‒17.00 Glossa ry:n seminaarissa ”Keskiajan Suomi vai Ruotsin Itämaa? Suomi keskiaikaista menneisyyttään etsimässä 1917‒2017” keskustellaan muuttuvista tulkinnoista Suomen ja Ruotsin keskiaikaisesta erillisyydestä ja yhtenäisyydestä. Esitelmät koskettavat niin akateemista keskustelua kuin populaarikulttuurin esityksiä Suomen ja Itämeren keskiajasta. Seminaari on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

 

Sunnuntaina 2.7. klo 13.00‒16.00 Suomen Numismaattisen Yhdistyksen yleisöluennoilla kuullaan Turun keskiaikaisista rahalöydöistä, Turun palosta pelastuneista Turun akatemian aarteista sekä rahauhreista ja Neitsyt Marian kultista Ahvenanmaan Jomalan kirkossa.

 

Vanhan Raatihuoneen salin lisäksi Brinkkalan talossakin on tänä vuonna asiaohjelmaa. Varsinais-Suomen Viro-keskus ry järjestää miniseminaarin Suomen ja Viron yhteyksistä ja yhteisistä kulttuurivaikuttajista torstaina 29.6. Maistraatin istuntosalissa. Lisäksi Vihreässä huoneessa on tapahtuman aikana WarusSeppäin killan opastettu varustenäyttely torstaina ja perjantaina klo 13.00–14.00, 17.00–18.00 ja 19.00–20.00 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 13.00–14.00 ja 17.00–18.00.