Markkinanäytelmä johdattaa vuoteen 1400

Tänä kesänä Keskiaikaiset markkinat vie kävijät unohtumattomalle matkalle riemuvuoteen 1400! Keskiaikainen Turku on kaikenlaisten ihmisten vireä kaupunki, jossa varsinkin markkinoiden aikaan riittää monenlaista nähtävää ja tehtävää. Neljään päivään mahtuu iloa ja surua, yltäkylläisyyttä ja pätkätöitä, soppaa ja saippuaa sekä tietenkin hurmiota ja rakkautta. Nähdäänpä Turussa tänä kesänä myös mystikkonaisia, Pyhä Yrjö ja lohikäärmekin!

 

Keskiaikaisten markkinoiden suuri ulkoilmanäytelmä esitetään jokaisena markkinapäivänä 28.6.‒1.7.2018. Kohtaukset esitetään Markkinatorilla ja Brinkkalan pihan Saunatuvalla. Näytelmän ohjaa teatteri-ilmaisun ohjaaja Julia Gauffin ja käsikirjoittaa historiantutkija FT Tom Linkinen. Markkinanäytelmä toteutetaan tänä vuonna 69 harrastajanäyttelijän voimin.

 

Tutustu markkinanäytelmän kohtauksiin

 

1. Markkinarauhan julistus
Markkinatorilla to‒pe klo 14.30 ja la‒su klo 12.30

Turussa käy kova kuhina, sillä kesän kohokohta on jälleen koittanut. Torille on kokoontunut sankka joukko markkinaväkeä aina leikareita myöten. Työtön pyöveli kyselee töitä, mutta nyt ei ole oikea aika eikä paikka moiseen. Piispa Bero Balk ja pormestari Peter van der Berge seurueineen toivottavat kaikki tervetulleiksi ja julistavat markkinarauhan. Markkinoiden alkamisen kunniaksi tuhannesti siunattu väkijoukko intoutuu tanssimaan.


2. Saunatupa herää uuteen päivään
Saunatuvalla to‒pe klo 14.45 ja la‒su klo 12.45

Saunatuvalla alkaa kiireinen markkinapäivä, mutta ensin on saatava paikat puhtaiksi ja apuvoimia värvättyä päivää varten. Niinpä työtön pyövelikin vaimoineen saa Saunatuvalta pätkätöitä.


3. Pappi ja anepappi kilpasaarnaavat
Markkinatorilla to‒pe klo 15.00 ja la‒su klo 13.00

Anepappi on saapunut Englannista asti Turkuun saarnaamaan ja kauppaamaan aneita. Hän saarnaakin niin, että turkulaisella virkaveljellään on kova työ pysyä perässä! Riemuvuonna 1400 Turussa olisi omiakin aneita kaupattavana, joten kilpasaarnahan siitä seuraa.


4. Soppaa ja saippuaa
Markkinatorilla to‒pe klo 15.30 ja la‒su klo 13.30

Tärkeät kauppiasvaimot ja pappien emännät lahjoittavat soppaa ja saippuaa vähäväkisille. Tokihan heikompia autetaan, sillä markkinoiden ja Jumalan kunniaksi puhtaus on tärkeää. Onko laupeuden ja kiitollisuuden määrällä mitään rajoja? Ei taida olla.


5. Vähäväkiset peseytymässä
Saunatuvalla to‒pe klo 15.45 ja la‒su klo 13.45

Markkinoilla saa ja pitää kaikkien olla puhtaita. Niinpä vähäväkisetkin tulevat joukolla peseytymään. Kaikkia autetaan ja puhkeavatpa vähäväkiset lauluunkin aamupesunsa lomassa.


6. Tytöt ja pojat ja kärrynpyörät
Markkinatorilla to‒pe klo 16.00 ja la‒su klo 14.00

Mitkä ovat miesten töitä ja mitkä naisten töitä? Kuka kehrää ja kuka osaa tehdä kärrynpyöriä? Kokeilemalla se selviää, ja leikarit näyttävät samalla, miten näyttelemällä hoituvat niin miehen kuin naisenkin roolit.


7. Mysteerinäytelmä ja mystikkonaiset
Markkinatorilla to‒pe klo 16.30 ja la‒su klo 14.30

Puuhakkaat pappien emännät sekä nunnat palvelijoineen ja apuvoimineen suunnittelevat mysteerinäytelmää Pyhästä Kerttulista. Tarinasta ei käänteitä puutu, mutta näytelmän etenemisestä ollaan montaa mieltä. Saarnaamaan intoutuvien mystikkonaisten myötä koko joukko tempautuu sellaiseen hurmioon, ettei näytelmästä väliä – ja ihmeitäkin tapahtuu!


8. Kauppiasvaimot järjestävät markkinaraot
Saunatuvalla to‒pe klo 16.45 ja la‒su klo 14.45

Kun kaikin puolin kunniallisilla kauppiasvaimoilla on valtakirjat järjestyksessä, on aika järjestää ja sopia kaupankäynnin pelisäännöt ja markkinaraot. Tämän voi tehdä ihan keskenään, sillä ei siinä miehiä tarvita – paitsi ehkä yksi, jotta saadaan allekirjoitukset papereihin, ettei tule turhia jälkipuheita.


9. Anepappi, pappi ja sovinto
Markkinatorilla to‒pe klo 17.00 ja la‒su klo 15.00

Turkulaisen papin mielestä englantilainen anepappi on pahainen huijari, ja niinhän siinä käy, että hyvät tavat unohtuvat. Tärkeintä on kuitenkin anteeksianto ja sovinto sekä lopulta yhteinen avunanto.


10. Pyhä Yrjö ja lohikäärme
Markkinatorilla to‒pe klo 17.30 ja la‒su klo 15.30

Markkinaväki ansaitsee kunnon teatteriesityksen, ja mikäpä sen parempi kuin kaikkien tuntema tarina Pyhästä Yrjöstä ja lohikäärmeestä. Teatteriseurueen näytelmäharjoitus tulee varmasti pysymään puheenaiheena koko tulevan talven, jos vaan roolit saadaan sovittua. Monista neitsyeksi tarjoutuvista valitaan päärooliin sopivin, ja työttömälle pyövelillekin löydetään näytelmässä töitä.


11. Tärkeät miehet Saunatuvalla
Saunatuvalla to‒pe klo 17.45 ja la‒su klo 15.45

Pormestari, linnanherra ja raatimies päättävät saunatuvassa Turun ajankohtaisista tärkeistä asioista. Kaikki on hyvin, kun tärkeät miehet saavat keskenään sopia tärkeistä asioista ilman muita kaupunkilaisia. Puhdastakin tulee samalla, kunhan Saunatuvan väki tekee oman osansa ja jättää tärkeät asiat tärkeille miehille.


12. Leikari-ilveily: Karmea lohikäärme
Markkinatorilla to‒pe klo 18.00 ja la‒su klo 16.00

Hurjaan tarinaan karmeasta lohikäärmeestä ei mitään Pyhiä Yrjöjä ja neitsyitä tarvita. Leikariseurue riittää, mikäli vaan lohikäärme saadaan aikaiseksi!


13. Karnevaalit
Markkinatorilla to‒pe klo 18.30 ja la‒su klo 16.30

Teatteriseurue ja joukko markkinaväkeä valtaavat Raatihuoneen lavan. Joukkio solvaa ja häpäisee kaakinpuun, kääntää asiat ylösalaisin ja nurinniskoin sekä valitsee poikapiispan ja tyttöpormestarin päättämään asioista. Karnevaalille on paikkansa keskellä kesää, jolloin esitykselle riittää runsaasti yleisöä. Tärkeintä on, että huovit pysyvät loitolla!


14. Nuoriso kokoontuu
Saunatuvalla to‒pe klo 18.45 ja la‒su klo 16.45

Markkinapäivän edetessä nuorison on aika laittautua iltaa varten Saunatuvalla. Onko olemassa rakkautta ensi silmäyksellä? Tähän tietävät vastauksen Saunatuvan Reetta ja nuorukainen Lieho. Työtön pyöveli vaimoineen osaa kertoa, miten rakkaus voi myös kaiken kestää ja ajan kanssa sen kun paranee entisestään.


15. Nuorison piirileikki
Markkinatorilla to‒pe klo 19.00 ja la‒su klo 17.00

Nuorisolla on nuorison omat jutut, laulut ja tanssit, jotka voi pistää pystyyn ihan omin päin – ja eihän aikuisten kuulukaan kaikkea tietää!


16. Loppusiunaus ja lopputanssi
Markkinatorilla to‒pe klo 19.30 ja la‒su klo 17.30

Kun markkinapäivä taipuu iltaan, on piispan aika jälleen siunata koko markkinaväki sekä samalla heidän iltansa ja matkansa koteihin ja majapaikkoihin. Iloinen, yltäkylläinen ja tuhannesti siunattu markkinaväki innostuu tanssiin vaiherikkaan päivän päätteeksi.

 

Markkinanäytelmän työryhmä 2018

 

Julia Gauffin
Ohjaaja

Tom Linkinen
Käsikirjoittaja

Milona Suominen
Puvustaja

Satu Torvinen
Tarpeistonhoitaja

Anna-Maija Ihander
Musiikinopettaja

Elviira Pulli
Koreografi