Markkinanäytelmä tulkitsee elämänmenoa vuoden 1399 Turussa

Tänä vuonna Turun Keskiaikaisilla markkinoilla eletään vuotta 1399. Kesästä nauttiva toriväki ja ihmisvilinä täyttävät Vanhan Suurtorin, kun markkinat kokoavat kaikenlaiset eri tavoin tärkeät ihmiset yhteen – aina Turun Piispasta entiseen rouva linnanherraan seurueineen. Hurmiollista juhlan tuntua ei puutu, kun ääneen pääsevät saarnaajat, näkijät, leikarit sekä Pappien talon väki! Markkinaväen joukossa muistiinpanoja kirjaa myös historioitsija, mutta on asioita, joista hänen ei kuulu kirjoittaa. Parasta onkin tulla itse paikan päälle ja kokea markkinatapahtumat omin aistein!

 

Keskiaikaisten markkinoiden perinteinen ulkoilmanäytelmä esitetään jokaisena markkinapäivänä to‒su 27.‒30.6.2019. Kohtaukset esitetään Markkinatorilla Vanhan Raatihuoneen edustalla ja Brinkkalan sisäpihan Pappien talo -lavalla. Näytelmän ohjaavat Julia Gauffin ja Suvi Kanniainen. FT Tom Linkinen on käsikirjoittanut näytelmän, jonka toteuttamiseen osallistuu runsaat 60 harrastajanäyttelijää.

Markkinanäytelmässä esitettävät kohtaukset:

Tervetuloa markkinoille 1399
Markkinatorilla tope klo 14.30 ja lasu 12.30
Markkinarauhan julistus sekä piispan tervehdys ja siunaus aloittavat Turun keskiaikaiset markkinat armon vuonna 1399. Mukana on joukko omasta mielestään tärkeitä markkinavieraita. Tärkeintä kuitenkin on se, että paikalle ovat kokoontuneet koko turkulainen markkinaväki ja markkinavieraat.
—-

Pappien talon monet asukkaat ja vieraat
Pappien talolla tope klo 14.45 ja lasu klo 12.45
Markkinapäivän kiireiden alkaessa Pappien talon asukkaat ja vieraat esittäytyvät markkinaväelle kaikella rakkaudella ja ystävällisyydellä, joita talossa kyllä riittää.

Pyykkärit mainostavat ja juoruavat
Markkinatorilla tope klo 15 ja lasu klo 13
Pyykkäriseurue mainostaa osaamistaan markkinatorilla. Samalla heillä on kerrottavanaan tarinoita myös Suomen turkulaisista ja Turun markkinavieraista. Tarinat ovat niin hyviä, että niitä on melkein pakko kertoa! Tarinat kerrotaan kuitenkin kaikella hyvyydellä – tottakai!

Ilveilyteatteri: Yksisarvinen
Raatihuoneen lavalla tope klo 15.30 ja la‒su klo 13.30
Teatteriseurue esittää Raatihuoneen lavalla tutun näytelmän Ritarista, Neitsyestä ja Yksisarvisesta. Teatteriseurueen jäsenet ovat maineikkaita, kokeneita ja maailmaa nähneitä ammattilaisia, mutta näytelmän kulusta he kaikki eivät välttämättä ole lainkaan samaa mieltä.

Kyllä lapset tietävät
Pappien talolla tope klo 15.45 ja la‒su klo 13.45
Pappien talossa asuu paljon lapsia. Leikkiessään lapset ihmettelevät talon aikuisten asukkaiden asioita, ja käy ilmi, että he tuntevat varsin hyvin talon aikuisten luonteet, tekemiset ja salaisuudet. Pyykkäritkin tulevat käymään, ja he saavat ja antavat taas kaikella hyvällä vähän totuuksia.

Saarnaajat saarnaavat torilla
Markkinatorilla to‒pe klo 16 ja la‒su klo 14
Saarnaajat, neljä vaimoa, kertovat sanojaan säästelemättä Pyhän Birgitan ilmestyksistä ja näyistä, hänen elämästään, sekä siitä millaista hyvä elämä on – ja että piru kannattaa pitää loitolla.

Arvoa työlle ja sen tekijöille
Raatihuoneen lavalla to‒pe klo 16.30 ja la-su klo 14.30
Pyykkäreillä on isoa asiaa työstä, työnteon ja työtä tekevien arvostamisesta, ja rahapalkan tärkeydestä. Paikalle saapuva aatelisseurue arvostelee palkollisten meteliä. Vastaavasti aatelisia ei varsinaisesti arvosteta, vaan arvostellaan.

Mitä piispakin sanois jos tietäis
Pappien talolla to‒pe klo 16.45 ja la-su klo 14.45
Pappien talossa on riittämiin rakkautta, mutta sentään kaikkea ei sovi kaikkien tietää! Kunhan Pappien talon väen annetaan elellä elämäänsä tuvassa kaikessa rauhassa, talon elämästä voidaan nähdä kaikenlaista, mitä markkinaväen ei olisi tarkoitus nähdä.

Teatteriseurueen Leikarit esittäytyvät
Markkinatorilla to‒pe klo 17 ja la‒su klo 15
Mitä olisivat keskiaikaiset markkinat ilman turnajaisia? Niinpä. Onneksi keskiaikaisten markkinoiden paras, kokeneiden ja maineikkaiden näyttelijöiden ja leikareiden muodostama teatteriseurue päättää esittää markkinatorilla turnajaisilveilyn.

Aatelisseurueen pönötys menee pieleen
Raatihuoneen lavalla tope klo 17.30 ja la‒su klo 15.30
Rouva linnanherra Margareta Dume tekee itseään ja lapsiaan tykö Suomen turkulaisille, mutta asiat eivät suju aivan niin kuin hänen kaikkitietävä arvokkuutensa on suunnitellut. Ja hyvä niin.

Piispa kyläilee Pappien talossa
Pappien talolla to‒pe klo 17.45 ja la‒su klo 15.45
Kun Piispa kyläilee Pappien talossa, hän tapaa kaikki rakkautta täynnä olevan talon asukkaat ja talon vieraat niin aikuiset kuin lapset, niin ihmiset kuin tontutkin. Viisas, elämää nähnyt Piispa tietää paljon kaikenlaista, joten talon asiat ja salaisuudet eivät ehkä tulekaan hänelle täytenä yllätyksenä.

Mahtuvatko maallikot ja dominikaanit samalle torille
Markkinatorilla to‒pe klo 18 ja la‒su klo 16
Kirjava joukko maallikkosaarnaajia, näkijöitä ja nunnia yllyttävät paitsi toisiaan myös markkinaväkeä yhä rohkeampiin tulkintoihin rakkauden sanomasta. Turkulainen dominikaanimunkki saa tästä kaikesta lopulta tarpeekseen, mutta onneksi torille mahtuu monenlaista rakkauden sanomaa.

Rakkautta ja mystiikkaa koko markkinaväelle
Raatihuoneen lavalla tope klo 18.30 ja lasu klo 16.30
Markkinapäivän mittaan rakkauden eri sanomista hurmioitunut markkinaväki ottaa haltuun torin keskeisen tilan, Raatihuoneen lavan! Lavalla näkijät pääsevät kertomaan, mitä ovat nähneet nähdessään tämän maailman tuolle puolen, niin tulevaisuuteen kuin paratiisiin ja taivaaseen.

Ennen iltaa välit ja salaisuudet selvitetään
Pappien talolla tope klo 18.45 ja lasu klo 16.45
Rakkautta täynnä olevan Pappien talon asukkaiden ja vieraiden ihmissuhteet aukeavat: selviää, että kaikki tietävät kaiken. Selviää myös, että Piispakin tietää kaiken. Lisäksi selviää, että kaikki tietävät myös Pappien talossa asuvista tontuista!

Mikä kaikki onkaan markkinatorilla totta
Markkinatorilla tope klo 19 ja lasu 17
Markkinatorilla kohdataan myös se tosiasia, että tonttuja on olemassa, ja että heitä on vähän kaikkialla Suomen Turussa. Miksipä siis tontut eivät näkyisi myös markkinatorilla?

Lopun toivotukset, siunaukset ja tanssi
Raatihuoneen lavalla ja Markkinatorilla tope klo 19.30 ja lasu klo 17.30
Koko markkinaväki kokoontuu Raatihuoneen lavalle markkinapäivän päätteeksi vastaanottamaan Piispan puheen ja siunauksen. Päivään on mahtunut paljon sellaista, mistä historioitsijan ei sovi kirjoittaa. Mutta lopulta ei olekaan pohdintojen, vaan tanssin aika!

 

Markkinanäytelmän työryhmä 2019

Julia Gauffin
ohjaaja

Suvi Kanniainen
ohjaaja

Tom Linkinen
käsikirjoittaja

Milona Suominen
puvustaja

Eevi Komaro
tarpeistonhoitaja

Anna-Maija Ihander
musiikin opettaja

Anna Hellstén
koreografi

Anastasia Hartikainen
ohjaajien assistentti