Keskiajan Turku -tapahtuman aikana Vanhalla Suurtorilla esitetään markkinanäytelmän muodossa keskiajan tapahtumia ja turkulaisten elämää keskiajalla. Näytelmä koostuu suurista käsikirjoitetuista kohtauksissa Vanhalla Suurtorilla ja Brinkkalan sisäpihalla kaikkina tapahtumapäivinä. Lisäksi improvisaation keinoin toteutetut kohtauksen yleisön joukossa luovat vaikutelmaa keskiajan torielämästä ja keskiaikaisesta Turusta. Kaikki näytelmän kohtaukset toimivat itsenäisinä kokonaisuuksinaan, mutta ne nivoutuvat yhteen yhtenäisen teeman avulla.

Tapahtuman markkinanäytelmä koostuu useista kohtauksista ympäri markkina-aluetta. Vaikka kohtaukset ovat toisistaan itsenäisiä, ne noudattavat yhteistä aikataulutusta. Näytelmän ohjaus perustuu ammattiohjaajan työhön ja näyttelijöinä toimii noin 50
harrastajanäyttelijää. Kohtaukset sijoittuvat seuraaville paikoille:
Markkinatori (Raatihuoneen lava ja Kaivo)
Killan piha (Brinkkalan sisäpihan lava)

Tämän vuoden markkinanäytelmän on ohjannut Riina Salmi ja käsikirjoittanut Petra Lähde. Näytelmämusiikista vastaa Kati Hatakka ja markkinanäytelmän puvustuksesta ja tarpeistosta Soile Karhu Helli Koskimäen kanssa. Lavastus Svante Kotilainen ja Niklas Grönholm. Markkinanäytelmän tuottaa Turun Suurtorin keskiaika ry ja vastuullisena tuottajana toimii yhdistyksen taiteellis-tuotannollinen johtaja Suvi Kotilainen.

Vuonna 2023 markkinoilla eletään vuotta 1370

Tuomiokapituli on juuri valinnut Turun hiippakunnan ensimmäiseksi suomalaiseksi piispaksi Johannes Westfalin, jonka nimitys on vain paavin vahvistusta vaille. Turkulaiset ovat innoissaan: vihdoinkin saatiin paikallinen piispa! Ruotsin valtakunnassa kuninkaaksi on huudettu Albrekt Mecklenburgilainen, ja hänen valtaansa vastaan haraavat dotsi Bo Jonsson ja valtakunnan ylimystö. Tässä kamppailussa Itämaa on yhtenä pelinappulana, mutta turkulaiset saavat kuitenkin markkinansa ja kansa kokoontuu jälleen yhteen. Väkeä on tullut ainakin Saksanmaalta, Itä-Göötanmaalta, Lyypekistä ja Hämeestä, ja vieläpä Gudhemin luostarista asti.

Kunnon kaupunkien tapaan Turussa on kaksi pormestaria, jotka halajavat kumpikin mainetta ja kunniaa Turun parhaana pormestarina. Vaikuttaa siltä, että kansa arvostaa sekä leipää että sirkushuveja. Mitä pormestarit lupaavat turkulaisille, ja kumpi saa kunnian olla kansan suosikki? 

Markkina-aikana kohtaavat monenlaiset ihmiset, tavat ja kielet. Myös turkulaisten sydämet kohtaavat, kun porvarit rakastuvat. Avioliitto kahden porvarislesken välillä voi olla oikein oivallinen kauppa, mutta liian suora toiminta voi säikäyttää sydämet erilleen.

Mikä on naisen paikka? Tiietenkin miehelässä. Mutta entä kun mies kuolee? Nainen ei ole itsenäinen olento, ja hän hämmentyy uuden tilanteen edessä. Mennäkö luostariin? Rikas hurskas leski voi näin taata sielunsa autuuden. Ottaako uusi mies? Se on aina arpapeliä. Pysyäkö omilla jaloillaan? Porvarin leski voi jatkaa miehensä kauppahuonetta, mutta tasavertaiseksi kaupungin muiden porvareiden kanssa ei niin vain pääsekään.

Kaikki uusi pelottaa, erityisesti, kun siitä ei pääse hyötymään. Ottaako uudet, hyödylliset keksinnöt avosylin vastaan, vai julistaako ne paholaisen työksi? Syytökset yhteistyöstä Pirun kanssa ovat vakavia, eikä niitä ole helppoa todistaa vääräksi. 

Vuoden 2023 markkinoilla eletään vuotta 1370. Turussa on uusi, tällä kertaa suomalainen piispa, valtakunnan kuninkaana on Albrekt Mecklenburgilainen ja Turun pormestareina kaksi oikein taitavaa ja kunnianhimoista miestä. 

Piispa saa korkea-arvoisia vieraita, joita on sopivaa näyttää kansallekin: joukossa niinkin ylhäisiä henkilöitä kuin Gudhemin sistersiläisluostarin abbedissa ja Ruotsin tärkeimmän naisen, rouva Birgitan sukulaisia. Rouva Birgitta on perustamassa uutta luostaria – olisiko jo aika saada Itämaahankin nunnaluostari? Myös Suomessa alkaa olla varakkaita leskiä ja hyväsukuisia neitoja, joille luostari on oivallinen elämänvalinta.

Lesken paikka voi olla luostarissa, mutta siihen ei joka nainen taivu. Kiltatuvan porvarispiireissä syntyy kuhinaa, kun edesmenneen miehensä kauppahuonetta menestyksekkäästi jatkanut leski päättää hakea täysiä porvarinoikeuksia. Yksi sydän ainakin syttyy, mutta liian suora toiminta on katkaista kauniin tarinan heti alkuunsa! Lesken asia päätyy raadin käsittelyyn.

Raati joutuu käsittelemään myös toista vakavaa asiaa, nimittäin Pirun keksintöjä! Hämäläinen keksijä on tullut esittelemään turkulaisille uutta kojettaan, joka voisi mullistaa kankaantuotannon, mutta sitä vastaan nousee rajuja syytöksiä. Syytösten motiivit eivät kuitenkaan välttämättä ole kovin hurskaita. Tapauksen edessä raadin on tunnustettava tietämättömyytensä.